Kje smo

Obiščite čudovito Vipavsko dolino in uživajte v pokušini vin v naši družinsko vodeni kleti. Kmetija je ujeta med kamnite zidove majhne primorske vasi Podraga.

Vas leži v samem začetku Vipavske doline, je zgodovinsko bogata vinogradniška vas, kot tako jo omenja že Janez Vajkard Valvasor.

Kdo smo in kam gremo

Ko je govora o vinu, beseda ali misel nemalokrat nanese na osebno eksistencialno raven, na osebno misel, saj je vino brez te, le vino. Ko govorim o vinu govorim o sebi, vino doživljam osebno, osebno doživljanje vina kot obliko umetnosti ali visoke pijače mu daje obraz in daje obraz ljudem, brez omenjenega bi bila le alkoholna pijača. Je poleg vode najvišja pijača. Hoditi za vinom in iskati njegovo osebnost je naše vodilo.

Matej Žvanut

Matej Zvanut signature

TERROIR

Vina

Z veliko ročnega dela, truda in predanosti sledimo ideji narave o vinu, nekako takole razmišljam o naših vinih. Razmišljati o vinih pa pomeni razmišljati o vinogradu, saj se tam največ odloči in vpliva in če grem še korak dlje lahko rečem, da razmišljati o vinih pomeni razmišljati o sebi. Trgatev začnemo, ko je grozdje popolnoma dozorelo oz. v začetku svojega propada, nagnitja. Vina pridelujemo oz. negujemo po tradicionalnih metodah, tako ne uporabljamo selekcioniranih kvasovk ali katerih drugih nepotrebnih dodatkov razen žvepla. Vina zorijo na lastnih kvasovkah z aktivnim mešanjem, žveplanje se opravi šele pred stekleničenjem, vin ne filtriramo.
TRADICIJA IN ZNANJE

Kmet pa že ne bom

Kam in kako daleč v preteklost sega umetnost trte in vina na tem posestvu bi le stežka določili, če pa kot začetek vzamemo najstarejše datirano letnico lahko rečemo, da je to leto 1683. Zase lahko rečem, da sem kmet od otroštva, ko sem nasledil kmetijo od očeta po tragičnih dogodkih v devetdesetih. Včasih je bila to mešana kmetija, danes pa je naš ključ pri umetnosti pridelave vina. Čeprav sem kot otrok govoril, da kmet pa že ne bom sam danes pravzaprav to.

Dobrodošli pri nas!

Pridite na obisk in spoznajte Mateja in Carolin - mlada vinska navdušenca, ki živita blagovno znamko Cultus.

3+ vin

Domači prigrizki

Sproščena in avtentično druženje

Rezervirajte - dosegljivi smo na spodnjih kontaktih 😊:

Matej:
info@cultus.si

+386 40 425 691


Carol:
cultuswines@gmail.com